Elektrikli model Türkiye yollarında... Rekabet ateşleniyor
Narin'e 12 saat otopsi... En yakınları gözaltında
Spotçularda siftah yok, öğrenciler ‘ortak’ arayışında... Öğrenci evi kurmak kaça mal oluyor?
Çiftçilere müjde! Tarımda yeni modele geçildi
Kamuda tasarrufun uğramadığı inşaat
Okullarda ‘not enflasyonu’
Gazze'ye karadan yardımın önünü kapayan proje
Türkiye'den Suriye'ye 4 normalleşme şartı
Diş teli değil, zehir! Uzmanlardan kritik uyarı
04.09.2024 23:45
Diş hekimlerinin "Ağır metaller ölümcül olabilir!" uyarısına rağmen, gençler arasında hızla yayılan sahte diş teli modası, diş minesi kaybı, ağrılı hasarlar ve ciddi ağız enfeksiyonlarına yol açıyor.
Kalitesiz malzemelerle üretilen, dişlere, diş etlerine, dudaklara ve kemiklere zarar verdiği bildirilen “dekoratif diş teli modası” gençler arasında hızla yayılıyor. TikTok gibi sosyal medya platformlarında sahte diş takılarının nasıl yapıştırılacağına dair videoların yaygınlaşması, ortodontistlerin ciddi tepkisine yol açtı. Uzmanlar, evde takılan sahte tellerin içerdiği ağır metaller nedeniyle ağrılı diş hasarına, zararlı hizalama bozukluklarına ve ağız enfeksiyonlarına yol açabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.
DİŞ MİNESİ KIRILDIĞINDA GERİ DÖNMEZ
ABD’li Dr. Samuel Lee, bu konudaki tehlikeyi şöyle ifade etti: “Diş minesi tekrar büyümez. Bir kez kırıldığında ve çatladığında, tamamen bitmiştir.” Türkiye’den de uzmanlar, bu tehlikeye dikkat çekiyor. Prof. Dr. Kerem Aras ve Diş Hekimi Pertev Kökdemir, bu modanın ciddi sağlık riskleri taşıdığını belirtti.
BAKTERİ PLAĞI VE DİŞ ÇÜRÜMESİ TEHLİKESİ
Diş Hekimi Pertev Kökdemir, diş tellerinin, diş üzerinde normale göre daha fazla bakteri plağı birikmesine yol açtığını ve bu durumun diş çürümesi riskini artırdığını vurguladı: “Aksesuar amaçlı diş teli takmak veya dişin üstüne altın ya da gümüş materyal yapıştırmak kalıcı hasarlara sebep olabilir.”
AĞIR METALLERİN ÖLÜMCÜL TEHLİKESİ
İstanbul Okan Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kerem Aras ise moda diş tellerinin evde yapılacak bir uygulama olmaması gerektiğini belirtti ve ekledi: “Diş teli takmak için 5 senelik diş hekimliği fakültesini bitirdikten sonra ortodonti alanında uzmanlaşmak gerekir. Diş tellerinin gençler arasında sosyal statü amaçlı kullanılması, sağlık açısından büyük tehlike yaratıyor. Tayland’da sahte diş telleri yüzünden enfeksiyon kapıp ölen iki genç oldu. Bizde de önlem alınmalı.”
Kaynak: Milliyet Gazetesi
Yorum Yaz
İLGİLİ KATEGORİ HABERLERİ
Emlakçıya yetki verirken dikkat! Sadece o emlakçılar ilan yayınlayabilecek
Kategori: Yazılı Medya
LGBT'ye karşı İstanbul'da harekete geçiliyor
Kategori: Yazılı Medya
İşçilerin hak mücadelesine müdahale
Kategori: Yazılı Medya
Oklar yine Batı’ya döndü: Emperyalizmi aklıyor, insanlığı tehdit ediyor
Kategori: Yazılı Medya
Belediye mi aile şirketi mi?
Kategori: Yazılı Medya
Eğitimde 'yeşil' dönem: Ağaç ekip okul boyunca bakımını yapacaklar
Kategori: Yazılı Medya
Okullarda ilk güne özel ders: Çanakkale’den Gazze’ye
Kategori: Yazılı Medya