Elektrikli model Türkiye yollarında... Rekabet ateşleniyor
Narin'e 12 saat otopsi... En yakınları gözaltında
Spotçularda siftah yok, öğrenciler ‘ortak’ arayışında... Öğrenci evi kurmak kaça mal oluyor?
Çiftçilere müjde! Tarımda yeni modele geçildi
Kamuda tasarrufun uğramadığı inşaat
Okullarda ‘not enflasyonu’
Gazze'ye karadan yardımın önünü kapayan proje
Türkiye'den Suriye'ye 4 normalleşme şartı
En faydalı yasak! Okullarda bir devir kapanıyor
05.09.2024 00:30
Okullarda cep telefonu yasağı başlıyor! Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2023-2024 düzenlemeleri kapsamında öğrenciler, sınıflarda telefon bulunduramayacak. Uzmanlar uyarıyor: "Çocukların dikkat ve sosyal ilişkileri tehlikede!"
Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarındaki yaklaşık 20 milyon öğrenci için ders zili 9 Eylül’de çalacak. Okulöncesi ve ilkokul 1. sınıflar ise 2 Eylül’de **"uyum programı"**na başladı. Tatilde tablet ve telefonla geçirilen uzun saatler sonrası, öğrenciler okula dönüşte büyük bir dijital zorluk yaşayacaklar. Çünkü MEB’in 2023-2024 eğitim öğretim yılında getirdiği düzenleme ile sınıf içinde cep telefonu başta olmak üzere bilişim araçları bulundurmak artık yasak.
CEP TELEFONU YASAĞI NEDEN ÖNEMLİ?
UNESCO'nun 2023 Küresel Eğitim İzleme raporunda, okullarda cep telefonu kullanımının yasaklanması çağrısında bulunulmuştu. Raporda, fazla cep telefonu kullanımının "düşük eğitim performansına" ve "duygusal istikrar" üzerinde olumsuz etkiler yarattığı açıklanmıştı. Türkiye gibi birçok ülke, bu yasaklama gerekçelerine dayanarak okullarda dijital araç kullanımına sınırlama getirdi.
ÇOCUKLAR DERSE ODAKLANAMIYOR
Bu düzenlemelerin çocuklar üzerindeki etkilerini değerlendiren MEF Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi, Klinik Psikolog Prof. Dr. Ayşe Bilge Selçuk, "Okulda cep telefonu kullanılması, çocuğun derse odaklanmasını zorlaştırıyor" diyerek şu uyarılarda bulundu: "Okulda telefon yasaklandığı zaman, akademik başarı ve sosyal ilişkilerde olumlu sonuçlar alınıyor. Dijital teknolojiyi tamamen yasaklamak yerine, dijital okuryazarlığa odaklanmalıyız."
DİJİTAL MEDYA VE AİLE HAYATI
Selçuk, sadece okulda değil, evde de dijital medya araçlarının çocuklar üzerindeki etkisine dikkat çekerek, teknolojinin doğru ve bilinçli kullanılmasının önemine vurgu yaptı. "Teknolojinin hayatımıza doğru entegre edilmesi gerekiyor" diyen Selçuk, dijital çağda ebeveynlik rolünün de değiştiğini belirtti.
"1,5 YAŞINA KADAR EKRAN KULLANIMI SIFIR OLMALI"
Prof. Dr. Ayşe Bilge Selçuk, bebeklerde ekran kullanımının olumsuz etkilerinin altını çizdi: "İlk 1,5 yıl çocuğun kesinlikle ekrana maruz kalmaması gerekiyor" dedi ve ekledi: "Sonrasında ise yaşına uygun içeriklere izin verilebilir, ancak mutlaka bir yetişkinin rehberliğinde olmalı."
CEP TELEFONU YASAĞI YAYILIYOR
Okullarda cep telefonu yasaklarını hayata geçiren ülkeler arasında Türkiye yalnız değil. Fransa, Rusya, Belçika, İngiltere ve Hollanda gibi birçok ülke, okullarda telefon kullanımına tamamen veya kısmi yasak uyguluyor. Bu yasaklar, öğrencilerin dikkatlerini toplaması ve dijital bağımlılığın önüne geçilmesi amacıyla her geçen gün daha fazla ülkeye yayılıyor.
EBRULİ EBEVEYNLİK: DİJİTAL ÇAĞDA ANNE-BABA ROLÜ
Ebeveynlerin, çocuklarının teknoloji kullanımını kontrol ederken esnek ve bilinçli olmaları gerektiğini belirten Selçuk, "Ebruli ebeveynlik" adını verdiği bir yaklaşımla anne babaların çocuklardan da dijital teknolojiyi öğrenmesi gerektiğini savundu. "Bu, karşılıklı bir öğrenme sürecidir." dedi.
Kaynak: Milliyet Gazetesi
Yorum Yaz
İLGİLİ KATEGORİ HABERLERİ
Emlakçıya yetki verirken dikkat! Sadece o emlakçılar ilan yayınlayabilecek
Kategori: Yazılı Medya
LGBT'ye karşı İstanbul'da harekete geçiliyor
Kategori: Yazılı Medya
İşçilerin hak mücadelesine müdahale
Kategori: Yazılı Medya
Oklar yine Batı’ya döndü: Emperyalizmi aklıyor, insanlığı tehdit ediyor
Kategori: Yazılı Medya
Belediye mi aile şirketi mi?
Kategori: Yazılı Medya
Eğitimde 'yeşil' dönem: Ağaç ekip okul boyunca bakımını yapacaklar
Kategori: Yazılı Medya
Okullarda ilk güne özel ders: Çanakkale’den Gazze’ye
Kategori: Yazılı Medya