Elektrikli model Türkiye yollarında... Rekabet ateşleniyor
Narin'e 12 saat otopsi... En yakınları gözaltında
Spotçularda siftah yok, öğrenciler ‘ortak’ arayışında... Öğrenci evi kurmak kaça mal oluyor?
Çiftçilere müjde! Tarımda yeni modele geçildi
Kamuda tasarrufun uğramadığı inşaat
Okullarda ‘not enflasyonu’
Gazze'ye karadan yardımın önünü kapayan proje
Türkiye'den Suriye'ye 4 normalleşme şartı
Esad'ın ön şartları kaldırması bölgede yeni dönem mi?
31.08.2024 23:20
Esad, Türkiye ile ön şartsız görüşme kararı aldı. Uzmanlara göre, bu adım bölgesel barış için kritik. Aksi hâlde Suriye rejimi, İsrail'in işgal tehdidiyle karşı karşıya kalabilir. Türkiye-Suriye iş birliği kaçınılmaz görünüyor.
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Türkiye ile müzakerelere "ön şartsız" olarak başlayacağını açıklaması, bölgede dengeleri değiştirecek bir hamle olarak değerlendiriliyor. Uzmanlar, bu adımın normalleşme sürecine katkı sağlayabileceği ve Türkiye ile Suriye arasında önemli bir iş birliğinin kapısını aralayabileceğini belirtiyor.
Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) Başkanı Eray Güçlüer, bölgede Türkiye ile stratejik bir iş birliği yapılmadığı takdirde ülkelerin büyük bir tehlike ile karşı karşıya kalacaklarını ifade etti. Güçlüer, “Bölge ülkeleri, Türkiye ile güç birliği oluşturmadıkları takdirde İsrail tarafından işgal edileceklerinin farkına vardılar. Esad, eğer Türkiye ile iş birliği yapmazsa rejim diye bir şey kalmayacak. Türkiye ile iş birliği yapılmadığı sürece bölgesel savaşın engellenmesi mümkün değil,” diye konuştu.
Güçlüer ayrıca, İsrail’in bölgedeki etkisinin giderek arttığına dikkat çekerek, “Yakın gelecekte, hava savunma sistemine sahip olmayan ülkeler işgal riski ile karşı karşıya kalacak. Bölgede hava savunma sistemine sahip olan tek ülke Türkiye. Ön şartlarla yürütülen süreç ön şartsıza dönmek zorunda, aksi hâlde PKK üzerinden İsrail’in genişlemesi rejimi ortadan kaldıracak” dedi.
ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı ise Suriye’nin bu adımını olumlu bulduğunu belirtti. Bağcı, “Türkiye ile konuşmanın zamanının gelip geçtiğini fark etmeye başladılar. Diyalogsuzluğun her iki tarafa da ciddi zarar verdiği malum. Suriye'nin bu adımı, özellikle PKK/YPG tehdidine karşı önemli bir adım olarak değerlendirilebilir,” dedi.
Bağcı, ayrıca Türkiye’nin ulusal güvenliği açısından Suriye ile diyalog kurmanın elzem olduğunu vurgulayarak, “Suriye ile Türkiye’nin oturup konuşmaları gerekiyor. Olayların çözülmesi için diyalog şart. İdlib meselesi ve göç dalgaları gibi konular, iki ülke arasında ortak çözüm bulunması gereken önemli başlıklardan biri.” diye ekledi.
BÖLGESEL DENGELER YENİDEN ŞEKİLLENİYOR
Orta Doğu’da dengelerin yeniden şekillendiğini belirten uzmanlar, Türkiye ile Suriye arasındaki diyalog sürecinin, sadece bu iki ülke için değil, tüm bölge için kritik öneme sahip olduğunu belirtiyorlar. Özellikle İsrail’in bölgedeki genişleme planları ve PKK tehdidi, iki ülkenin iş birliği yapmasını zorunlu kılıyor.
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Türkiye ile masaya oturma kararı, bölgede barış ve istikrarı sağlama yolunda önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Uzmanlar, bu sürecin devam etmesi durumunda, bölgedeki diğer ülkelerin de benzer adımlar atabileceğini ve yeni bir dönemin başlayabileceğini öngörüyorlar.
Kaynak: Türkiye Gazetesi
Yorum Yaz
İLGİLİ KATEGORİ HABERLERİ
Emlakçıya yetki verirken dikkat! Sadece o emlakçılar ilan yayınlayabilecek
Kategori: Yazılı Medya
LGBT'ye karşı İstanbul'da harekete geçiliyor
Kategori: Yazılı Medya
İşçilerin hak mücadelesine müdahale
Kategori: Yazılı Medya
Oklar yine Batı’ya döndü: Emperyalizmi aklıyor, insanlığı tehdit ediyor
Kategori: Yazılı Medya
Belediye mi aile şirketi mi?
Kategori: Yazılı Medya
Eğitimde 'yeşil' dönem: Ağaç ekip okul boyunca bakımını yapacaklar
Kategori: Yazılı Medya
Okullarda ilk güne özel ders: Çanakkale’den Gazze’ye
Kategori: Yazılı Medya